Educatieve Programma's

Wat ouders en onderwijzers zouden moeten weten over het ontwikkelende brein van kinderen

De kennis op het gebied van de neurowetenschap groeit nog steeds snel maar er is al een hoop goede informatie dat ons helpt begrijpen hoe het vroege brein van onze kinderen ontwikkeld. Wij geven graag informatie die onderwijzers en ouders kan ondersteunen bij het opvoeden en begrijpen van jonge kinderen. (0-12 jaar) We geloven in de kracht van kennis! Heel veel ontwikkeling van het kinderbrein vindt plaats in een korte tijd. De vroege jaren zijn erg belangrijk in de ontwikkeling van de mens, specifiek de ontwikkeling van het kind aangezien een groot aantal vaardigheden en informatie die ze nodig hebben in het leven in deze fase ontwikkeld worden. We geven graag makkelijk te begrijpen handleidingen en tips op deze ontwikkeling te ondersteunen

In deze jonge jaren is de interactie tussen ouder en kind zeer belangrijk. Schermtijd voor het kind is van zichzelf niet ineens heel slecht maar het vervangt al snel de belangrijke menselijke ervaringen. Het felle licht met vele kleuren, de mogelijkheden van bijvoorbeeld een tablet, actie met daarna een snelle beloning, maken het kind al snel minder geïnteresseerd in de echte wereld. Ouders en opleiders moeten meer moeite doen voor de aandacht van het kind. Waarom zou je er op uit gaan en ontdekken als je zo'n interessant scherm hebt die gemakkelijk te commanderen is? Helaas werkt de echte wereld niet zo. Dit kan voor verhoogde stress zorgen, net als al die knopjes, het klikken en vele impressies die kinderen krijgen via een tablet, smartphone. Alleen het ontspannen brein is in staat om te leren en te zorgen voor zelf discipline. In een omgeving zonder veel stress, vol met les mogelijkheden heeft het kind de meeste kans om in staat te zijn zelf regulerend gedrag te beheersen.

Bij de geboorte heeft je kind al de meeste van zijn neuronen, ondanks dat je kind nog maar 25% van het volume van een volwassen brein heeft. Er staat dus nog wel wat groei te wachten! Het flexibele brein van kinderen biedt een unieke kans om een goed fundament te leggen voor de rest van het leven. Het brein is er opgericht gedrag van zijn omgeving na te doen om te overleven in het milieu waar het in leeft. Het heeft zelfs speciale "spiegel-neuronen" Wil je dat een kind alles wat hij online ziet spiegelt? Als een kind wat ouder wordt, naar school gaat en met vriendjes ontkom je wellicht niet meer aan schermtijd. Let er op wat ze zien en leer ze hoe je verantwoordelijk omgaat met technologie. Optimale tijden om te leren: Kan jij net als bij de eerste grafiek invullen wanneer een bepaalde vaardigheid zich het best ontwikkeld? Mail naar lets@golintl.com om hier meer over te weten te komen!

Op 3 jarige leeftijd heeft het brein al 80% van het volwassen brein bereikt

De vroege jaren zijn erg belangrijk in de ontwikkeling van de mens, specifiek de ontwikkeling van het kind aangezien een groot aantal vaardigheden en informatie die ze nodig hebben in het leven in deze fase ontwikkeld worden.

Een kort ontwikkelingsoverzicht door de verschillende leeftijden: 0-1: De sensorische paden die er bij de geboorte zijn, verbinden elkaar en myeleren. Stimuleer dit! Kinderen kopiëren de ouders al. Belangrijk ivm de basisvaardigheden voor zelfregulatie. 1-3: Hersenstam verbindt met cortex en frontale kwab. Integratie perceptuele / cognitieve functies, taal, versnelling in mentale verwerking / zelfbewustzijn. 3-6: Significante synaptische snoei en isolatie (binnen / tussen hemisferen) vertaalt zich in verbeterde perceptuele vermogens en motorische vaardigheden. Dus houd kinderen actief / fysiek. De hersenen doden nog steeds verbindingen die niet worden gebruikt. Betrek ze bij complexe motorische activiteiten. 6-12: De PC (prefrontale cortex) heeft een groeispurt wat resulteert in meer werkgeheugen, planning, selectieve aandacht en remming. Ze leren begrijpen dat de wereld niet om hen draait, maar dat ze daarin hun plaats moeten vinden. Wil jij meer weten over hoe het gebruik van digitale apparaten storend kunnen zijn in bovenstaande fases en de ontwikkeling van het kind? Neem dan contact met ons op!

De reden waarom we voorzichtig moeten zijn met jonge kinderen en schermen is omdat er alternatieve kosten aan verbonden zijn: het beïnvloed de kansen voor een jong kind om deel te nemen aan andere activiteiten die essentieel zijn voor hun ontwikkeling. Jonge kinderen zijn elke dag een beperkt aantal uren wakker, we moeten ervoor zorgen dat de schermtijd niet interfereert met fundamentele ontwikkeling behoeften zoals fysieke beweging, spel, sociale interactie en taalvaardigheid. Schermen kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de relaties van kinderen en binding met hun verzorgers. Door schermpjes zijn ze al snel digitaal afgeleid. Schermen kunnen ook invloed hebben op de slaapkwaliteit en -kwantiteit van kinderen en kan de mogelijkheden voor fysieke beweging aantasten. (30 minuten kijken naar de iPad is 30 minuten niet besteed aan kruipen of verkennen). In dit stadium voeren we in sommige opzichten een beetje een levend experiment uit. Onthoud dat we het nog niet weten wat de langetermijnrisico's zijn als onze kleintjes te vroeg kennis maken met technologie. De neurowetenschap en ontwikkelingswetenschap vertelt ons dat kinderen absoluut een optimale gezondheid en ontwikkeling nodig hebben. Dat zijn de simpele dingen - relaties, taal, slapen, spelen, lichamelijke activiteiten en goede voeding.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wmgsnl/domains/golintl.com/public_html/wp-content/themes/the-theme/page.php on line 75

Doneren

Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereiding van een nieuw GOLINTL concept: De Zevari Club! Een dag waar kinderen sport en spel kunnen ontdekken en er voor ouders diverse workshops worden aangeboden over hoe om te gaan met schermtijd. In samenwerking met regionale ondernemers en uw donaties kunnen wij dit scholen GRATIS aanbieden.

0

50%

100%

Hiermee kunnen wij

1

Evenement organiseren

500

Gezinnen helpen om een gezonde relatie met schermtijd te krijgen


Zij gingen u voor