Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/wmgsnl/domains/golintl.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5453
Blog

Herken jij agressief/ geïrriteerd gedrag na schermtijd?

Veel schermtijd kan neurologische veranderingen in de hersenen veroorzaken (we krijgen dopamine-hits als we door Instagram of Youtube scrollen). De sensorische zenuwstelsels van onze kinderen en tieners zijn online hyper-opgewekt en via agressief/ geïrriteerd gedrag na schermtijd doen ze een poging om opgebouwd cortisol kwijt te raken.

De ineenstorting na de schermtijd
Zoals veel ouders al wel weten, hoe meer schermtijd kinderen hebben, hoe moeilijker het is om ze van hun apparaten te verwijderen. De pandemie heeft nieuwe lagen van frustratie toegevoegd. Voor veel kinderen heeft het gebrek aan sociale interactie emotionele problemen veroorzaakt.

In meerdere onderzoeken is overmatige schermtijd in verband gebracht met schoolproblemen, woede, agressie, frustratie, depressie en andere emotionele problemen. Overmatige stimulatie zorgt ervoor dat kinderen een slechte focus hebben en de mentale energie uitput, wat vaak leidt tot explosief gedrag. Gedragsproblemen kunnen ook ontstaan ​​door:

– minder tijd voor menselijke interactie met familie, vrienden en ook de natuur
– minder tijd besteden aan andere activiteiten die meer ontspannend zijn, zoals; knutselen, tekenen en lezen, wat je weer kan helpen omgaan met frustraties
– minder tijd voor plezier, zoals in de speeltuin met vrienden
– slaapverstoring, wat stemmingsstoornissen en cognitieve problemen kan veroorzaken
– gebrek aan fysieke activiteit, wat ook weer van invloed kan zijn op de stemming

Woede na het scherm beheren
Bij het omgaan met schermtijd-woede, is het belangrijk om consistent te zijn, duidelijke verwachtingen te stellen en door te zetten:

– Stel regelmatige schermtijd-uren en -verwachtingen vast en houd u eraan.
– Laat je kinderen aftellen. Kinderen zijn niet zo goed in het bijhouden van de tijd, vooral niet als ze aan het gamen zijn of een video bekijken. Vijftien minuten voordat de schermtijd afloopt, geef je ze een waarschuwing en vervolg dit in stappen van vijf minuten.
-Een beloning/strafsysteem werkt voor veel kinderen. Wanneer uitbarstingen plaatsvinden, kunt u de schermtijd wegnemen. Wanneer je positief gedrag ziet, kun je iets meer schermtijd toestaan ​of beter nog –> het kind belonen met een andere activiteit naar keuze.
– Wanneer het tijd is om het scherm uit te zetten, laat je dan niet verleiden tot ruzie over de regels.
– Overweeg een app of service te gebruiken die de schermtijd automatisch beperkt of wifi-toegang tot de apparaten van uw kinderen op bepaalde tijden afsluit – op die manier bent u niet degene die de regels handhaaft.

Waarschuwingssignalen van schermverslaving en wat u kunt doen
Hoe kun je zien of je kind verslaafd is aan hun scherm en waarschijnlijk van streek raakt als je ze vertelt dat het tijd is om te stoppen? Hier zijn enkele tekenen om op te letten:

– het mobiele apparaat of scherm is het eerste wat ze zien als ze ’s ochtends opstaan ​​en het laatste voordat ze naar bed gaan
– ze hebben heel weinig andere activiteiten die ze leuk vinden of waaraan ze deelnemen
– als u ontwenningsverschijnselen waarneemt, zoals woede en driftbuien wanneer u hen vraagt ​​het apparaat uit te zetten
– je ziet effecten op de gezondheid, zoals rugpijn en geprikkelde ogen.

Aanbevolen schermtijd voor kinderen
De meesten van ons zijn het erover eens dat we niet te veel schermtijd voor kinderen moeten toestaan. Maar hoeveel schermtijd moeten kinderen hebben? Een algemene richtlijn is om schermen volledig te vermijden voor kinderen jonger dan 18 tot 24 maanden, behalve bij videochatten met familie. Voor kinderen van 2-5 jaar te beperken tot slechts één uur per dag en dan wel als het gaat om waardevolle, leerzame content. Voor kinderen van 6 jaar en ouder moeten gezinnen consistente limieten hebben en stevige grenzen stellen, zoals schermvrije maaltijden en slaapkamers.

Hoe kunt u de schermtijd voor kinderen kunt verkorten?
Het is belangrijk om te controleren en te begeleiden waar ze naar kijken. Het is niet alleen de hoeveelheid aanbevolen schermtijd voor kinderen; de inhoud is ook belangrijk. Dit is wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat de schermtijd geen bron van verstoring of gedragsproblemen is:

– Leer uw kind over online veiligheid, van de gevaren van oplichters, hackers en cyberpesten tot de emotionele en psychologische impact van ongepaste of gewelddadige inhoud.
– Houd in de gaten waar uw kinderen naar kijken. Zorg ervoor dat u de toegangscodes voor de apparaten van uw kinderen kent.
– Ontdek apps en services om de schermtijd te controleren en te beheren.
– Laat vooral voor jongere kinderen zien dat schermtijd vermakelijk en verrijkend kan zijn. Of het nu National Geographic of school-tv is, geef uw kinderen een positieve plek om te beginnen.
– Bekijk samen inhoud – het kan je zelfs helpen om met je kinderen om te gaan en sterkere banden op te bouwen
– Geef het goede voorbeeld door uw eigen schermtijd te beperken en zorg ervoor dat kinderen u zo min mogelijk op een scherm zien.
– Maak van slaapkamers een zone zonder scherm. Neem de verleiding weg om laat op te blijven met schermen door erop aan te dringen dat kinderen hun apparaten in een andere kamer opladen.
– Breng tijd door met je kids – daar is geen vervanging voor!!